Armenească, 82

Casă individuală

Armenească, 82
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

A fost construită în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Proprietarul original nu este cunoscut, la începutul secolului al XX a fi aparţinut familiei Caufman.

Este o casă de locuit, într-un singur nivel, rectangulară în plan, cu compoziţia faţadei principale aproape simetrică. Intrarea, este amplasată în partea centrală a casei, evidenţiată printr-un portic cu pilaştri, care, prin continuarea lor în consolele de piatră, susţin un fronton modificat. Decoraţia plastică este concentrată pe faţada principală, eclectică cu elemente clasicizante.

Ancadramentele ferestrelor sunt de forme neobişnuite, o combinaţie de elemente de origine neoclasică, cum ar fi cornişele, completate cu elemente ale arhitecturii populare, caracteristice sfârşitului secolului al XIX-lea, concentrate deasupra golurilor ferestrelor. Pereţii sunt finisaţi printr-o cornişă de formă bastardă, intervenită la ultima reparaţie a imobilului.

Faţadă
Armenească, 84 (adresa veche Columna, 77)Armenească, 77