Armenească, 63

Complex dintr-o unitate comercială şi două case de raport

Casă cu apartamente de raport (denumire din Registru)
Armenească, 63; Imagine actualăArmenească, 63; Imagine precedentă
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

A fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea. Proprietarul original nu este cunoscut, în 1903 aparţinuse lui Sudit Vasilcovski.

Imobilul, amplasat la colţul cartierului, format de străzile Armenească şi Columna, mărginit din stânga de începutul stradelei Habad Lubavici. A rezultat în urma comasării a trei clădiri, fiecare cu ample subsoluri, dintre care unul a fost un magazin şi alte două – locuinţe. Planul este în formă unghiulară, cu amplasarea cruciformă a încăperilor interioare.

Partea mai târzie a imobilului, este clădirea, aliniată la linia roşie a străzii Armeneşti. Faţada ei, alcătuită din nouă axe de goluri, şapte de ferestre cu o configuraţie rectangulară, dotate cu pervazuri şi panouri, care unesc câte 2–3 ferestre, întretăiate de două intrări de uşi (azi astupate). În ancadramentele ferestrelor sunt incluse, ca element decorativ, cheia de boltă. Sub cornişă se află o friză cu ferestrele de aerisire, amplasate în axa ferestrelor. Este un exemplu de tranziţie de la eclectică spre modern.

Faţadă
Armenească, 69–71Armenească, 61