Armenească, 25 A,B,C (colţ str. Şciusev)

Casă individuală

Armenească, 25 A,B,C (colţ str. Şciusev); Liter AArmenească, 25 A,B,C (colţ str. Şciusev); Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. În 1940 este atestat proprietar un grup din cinci familii, Castravăţ Vasile, Moisei Sirand, Iosif şi Isac Ghelt, Riva Bendirschi, Moise Bursman. A fost un complex alcătuit din trei clădiri.

Liter A. Este o clădire alcătuită dintr-un parter şi etaj, cu planul rectangular, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii Armenească. În anii 90 ai secolului trecut, arhitectura a fost modificată cu introducerea unor forme arhitecturale noi, cu schimbarea radicală a compoziţiei faţadei şi a decorului arhitectural, rezultând, în final, o clădire cu o arhitectură nouă.

Liter B. Este o clădire construită la colţul cartierului, ridicată pe un plan rectangular, într-un parter, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor. Faţada principală, orientată spre strada Armenească are compoziţie asimetrică, cu şapte axe, dintre care şase sunt goluri de ferestre şi una – o uşă amplasată lateral spre stânga. Arhitectura a fost modificată, din decorul arhitectural eclectic cu detalii clasice, au rămas doar ancadramentele ferestrelor din muluri şi rostuirea orizontală a lesenelor care mărginesc intrarea în casă şi colţul clădirii.

Liter C. Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangular, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii A. V. Şciusev. În anii 90 ai secolului trecut, arhitectura a fost modificată cu schimbarea compoziţiei faţadei şi simplificarea decorului arhitectural. Axa de simetrie este evidenţiată printr-un pinion circular, cu aceleaşi elemente decorative de origine bastardă, utilizate la literul B, cu care formează un corp comun.

Faţadă
Armenească, 27 A,B,CArmenească, 24 A,B (colţ str. Şciusev)