Vlaicu Pîrcălab, 14

Casă individuală

Vlaicu Pîrcălab, 14
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

În 1897 văduva asesorului de colegiu Maria Spiridonovna Maimeskulov a vândut fiicei sale Feodosiei Osipovoe Maimesculov o casă într-un parter, acoperit cu olane şi un corp de casă în curte şi alte anexe, pe care le avea în puterea vechimii proprietăţii (nu mai puţin de 30 de ani). Casa a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea.

În 1940 proprietar era C. Mazoneţ.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul unghiular, ridicată pe un demisol, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii. Arhitectura este eclectică, cu influenţa stilului modern în detalii. Faţada este asimetrică, cu şase axe compoziţionale, dintre care cinci sunt goluri de ferestre şi una a intrării, amplasată lateral, spre stânga, unde se afla poarta de intrare în curte. Ferestrele sunt rectangulare, cu un ancadrament simplu, sub plita de pervaz – detalii din arhitectura populară. Intrarea este dominată de un fronton triunghiular.

Faţadă
Vlaicu Pîrcălab, 16 (colţ str. M. Kogălniceanu)Vlaicu Pîrcălab, 8 A,B