Veronica Micle, 4 A (colţ str. Hîncesti)

Clădire pentru funcţii sociale

Vilă urbană (denumire din Registru)
Veronica Micle, 4 A (colţ str. Hîncesti)
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Primele informaţii documentare sunt din 1866, când proprietară era Maria Jadanova, văduvă de consilier de stat. În 1896 această proprietate a fost achiziţionată de medicul Nicolai Gobjilă, care demolează vechile construcţii şi construieşte pe locul lor o vilă într-un parter. Din 1914 casa a fost arendată pentru şcoala orăşenească nr. 1, în care se aflau 9 încăperi cu toate comodităţile. În 1940 proprietari este atestat Moieşe Ungher, moşteitorul.

Arhitectura casei este în stil eclectic cu reminiscenţe neoclasice.

Clădirea este construită într-un parter, amplasată la colţul cartierului, cu o faţadă aliniată la linia roşie a străzii şi cu faţada principală – la piaţa formată de "Rondul Negustorilor", de la intersecţie cu strada Alexandri.

Faţada principală are o compoziţie simetrică, alcătuită din şapte axe compoziţionale, dintre care şase sunt de goluri de ferestre şi una de uşă. Uşa cu partea superioară în arc în plin cintru este amplasată central, într-un portic dominat de un fronton triunghiular. Lateral o pereche de pilaştri ai ordinului doric mărginesc câte un rezalit cu câte o fereastră. Faţada laterală are patru axe compoziiţionale, toate ferestre rectangulare. Colţurile case şi în centru se află pilaştri ordinului doric. Paramentul faţadei principale este tencuit neted, cu detalii modelate: corniţe rectilinii deasupra ferestrelor, console.

Faţadă
Veronica Micle, 5 (colţ str. Hîncesti)Veronica Micle, 4