Veronica Micle, 4

Vilă urbană

Veronica Micle, 4
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

A fost construită în anii 30 ai secolului al XX-lea, în stilul modernului românesc, influenţat de constructivism. În 1940 proprietari era atestat Iosif Landau.

Clădirea este construită într-un parter, aliniată la linia roşie a străzii. O scară interioară asigura accesul la acoperişul plat, folosit ca o suprafaţă utilă. Faţada principală are o compoziţie disimetrică, alcătuită din trei axe compoziţionale, dintre care două sunt de goluri de ferestre şi una de uşă, amplasată central. Paramentul faţadei principale este tencuit cu ciment de culoare naturală.

Intrarea este umbrită de o copertină din beton care continuă deasupra ferestrei şi a părţii laterale, cu paramentul tratat cu o factură din striuri verticale. În arhitectura casei domină formele geometrice, suprapeţele plane, ferestrele alungite pe orizontală, corniţa acoperizului plat.

Faţadă
Veronica Micle, 4 A (colţ str. Hîncesti)Veronica Micle, 2 A,B