Toma Ciorbă, 13

Casă individuală

Toma Ciorbă, 13
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În 1899 soţia arhitectului Elladi, Elena Nicolaevna a cumpărat de la văduva preotului Krasnopolsky o casă veche într-un etaj, construit din piatră, pe care-o demolează şi pe acelaşi loc se va construi o casă din piatră. Arhitect ar putea fi Mitrofan Alexandrovici Elladi.

Casa este construită cu o retragere de la linia roşie a străzii. Faţada principală are o compoziţie simetrică, alcătuită din trei axe compoziţionale, dintre care două sunt goluri de ferestre şi una de uşă, amplasată central. Arhitectura casei în stil modern. Paramentul faţadei principale este în zidărie aparentă din piatră făţuită, cu detaliile cioplite, cu includerea unor panouri din piatră spartă cu factură aspră.

Intrarea este adâncită într-un rezalit, mărginit de pilaştri cu aspect de portal, inclus în parapetul de piatră a casei, cu tumbe laterale. Ferestrele sunt largi, cu o imitaţie de ancadrament în partea superioară.

Faţadă
Toma Ciorbă, 14–16Toma Ciorbă, 7