Toma Ciorbă, 14–16

Vile urbane

Toma Ciorbă, 14–16; Nr. 14Toma Ciorbă, 14–16; Nr. 16
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Sunt două case de locuit, construite după acelaşi proiect la începutul secolului al XX-lea.

Casele sunt într-un parter, pe un plan unghiular, orientate cu latura lungă în adâncul lotului proprietăţii imobiliare, aliniate liniei roşii a străzii, cu arhitectura faţadelor simetrică faţă de axa comună.

Faţada principală are o compoziţie simetrică, alcătuită din patru axe compoziţionale, dintre care trei sunt goluri de ferestre şi una de uşă, amplasată central. Arhitectura casei în stil modern. Paramentul faţadei principale este în zidărie aparentă din piatră făţuită, cu detaliile cioplite. Intrarea are locprintr-un portic din două semicoloane ale ordinului doric, care susţin antamblamentul şi un atic triunghiular, străpuns de golul ferestrei de aerisire a podului. Deasupra peretelui a fost construit un parapet jos din piatră. Detaliile de arhitectură sunt tributare stilului neoclasic într-o tratare modernă a compoziţiei faţadei.

Faţadă
Toma Ciorbă, 22Toma Ciorbă, 13