Toma Ciorbă, 7

Vilă urbană

Casă de raport (denumire din Registru)
Toma Ciorbă, 7
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În 1875, negustorul Mordko Blank a cumpărat de la colonelul Ivan Boldescul o casă veche din piatră într-un etaj, cu o curte. În 1879 a fost cumpărat şi sectorul vecin, unite într-o singură proprietate imobiliară, cu suprafaţa de 600 stânjeni pătraţi, care în 1879 a fost vândut căpitanului Fedosii Garkuşenko. În 1911 această proprietate a fost cumpărată de nobilul Vasile Strajesco, care în 1912 a construit două case într-un etaj, din cărămidă, cu peretele faţadei din piatră. Supravegherea tehnică a condus-o inginerul Nikitenko, care ar putea fi autorul proiectului.

Faţada principală a acestor case are o compoziţie simetrică, cu o uşoară disimetrie din includerea unei ferestre în plus în una din părţile laterale, unde se află salonul. Prin amplasamentul lor reciproc casele formează o compoziţie simetrică faţă de axa virtuală comună. Fiecare faţadă are şase axe compoziţionale, cinci sunt de goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasată într-un rezalit plat, încununat de un atic cu o fereastră în arc, pentru aerisirea podului. Deasupra faţadei se ridică un parapet din tumbe de piatră, cu grilaj din fier. Paramentul este din piatră aparentă cu detalii din arsenalul neoclasicismului, cu o tratare în spiritul modernului.

Particularităţile individuale ale casei de la această adresă se rezumă la prezenţa unui fronton triunghiular, inclus în parapetul din tumbe şi panouri de piatră, ridicat deasupra salonului, şi a unei cupole, cuplată din patru fâşii cilindrice, din foi de tablă de fier, îcununată cu o fleşă, ridicată în axa intrării în casă.

Faţadă
Toma Ciorbă, 13Toma Ciorbă, 5