Serghei Lazo, 7

Clădirea fostei ambulatorii a spitalului pentru copii

Casă individuală (denumire din Registru)
Serghei Lazo, 7
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

Clădirea a fost construită în primul deceniu al secolului al XX-lea în calitate de ambulatorie pentru spitalul de copii, amplasat pe teritoriul proprietăţii imobiliare a lui A.V. Mimi, producătorul de vinuri din Mereni.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangular, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii. Arhitectura este în stil modern în baza stilului clasicist. Paramentul este în zidărie aparentă, cu detaliile din piatră cioplită. Faţada principală este soluţionată simetric, cu cinci axe compoziţionale – toate goluri de ferestre. Partea centrală este în retragere, cu un grup format din trei ferestre în arc în plin cintru, conturate de arhivolte, flancată de două coloane ale ordinului doric, care susţin un fronton triunghiular. Părţile laterale, inegale ca lungime, cu lesene laterale, încheiate în partea superioară cu o friză clasică cu triglife, sunt în contrast cu ferestrele, amplasate central, rectangulare, dominate de câte o cornişă rectilinie, susţinută de console, cu un accentuat caracter geometric.

Faţadă
Serghei Lazo, 9Serghei Lazo, 6