Serghei Lazo, 18 (colţ str. Bucureşti)

Conac urban

Casă individuală (denumire din Registru)
Serghei Lazo, 18 (colţ str. Bucureşti)
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

Primele informaţii documentare datează din 1858, când la licitaţia organizată de Duma urbană, maiorul Alexandru Matias a cumpărat un lot de 750 stânjeni pătraţi şi a construit în 1860 o casă la colţul cartierului, într-un nivel, ridicat pe un soclu din piatră, proiectul conformat în 1858. Mai târziu casa a fost arendată pentru şcoala urbană populară, nr. 5, în care se aflau 7 odăi.

Din componenţa fostului conac s-a păstrat doar casa, amplasată la colţul cartierului. Este construită într-un etaj, rectangulară în plan, cu faţadele aliniate liniei roşii a străzilor. Faţadele, simetrice cu rezalite laterale, mărginite cu pilaştri, conţin numai goluri de ferestre, 7 pe faţada orientată spre strada Bucureşti, şi cinci – spre Lazo, cu intrarea în casă din partea curţii interioare. Decoraţia plastică originală a dispărut, fiind înlocuită în timpul ultimei reparaţii cu elemente specifice stilului clasic – friză, cornişe, ancadramente, plite de pervaz cu panouri, etc.

Faţadă
Serghei Lazo, 19Serghei Lazo, 17