Serghei Lazo, 13

Casă individuală

Serghei Lazo, 13
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Primele informaţii documentare datează din 1873, când soţia inginer-căpitanului Saunders, Ecaterina, a vândut Elisavetei Neshodovsky, văduvă de maior, un lot de pământ viran, pe care E. Neshodovsky a construit în 1874 o casă din piatră, într-un parter. Casa avea 8 odăi, pe lângă care se afla un corp secundar de casă, din cinci odăi. Certificatul a fost obţinut în 1881. În 1903 proprietară era Eliza Velikanova.

Arhitectura este în spiritul eclecticii cu detalii neoclasice.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangular, aliniat la linia roşie a străzii. Faţada principală este asimetrică, cu cinci axe compoziţionale, patru de ferestre şi una de uşă, amplasată lateral, spre dreapta unde se afla poarta de acces pe teritoriul curţii. Intrarea este evidenţiată printr-un fronton triunghiular, modificat la ultima reparaţie a casei. Ferestrele sunt ample, conturate de ancadramente din muluri clasice, sub plita de pervaz se află nişe mărginite de bosaje diamant.

Faţadă
Serghei Lazo, 14 A,BSerghei Lazo, 12