Serghei Lazo, 12

Casă de raport cu gang carosabil

Casă de raport (denumire din Registru)
Serghei Lazo, 12
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Primele informaţii documentare datează din 1888, când aparţinea lui Beziukov Grigorii Emelian, din Odesa, care construise în urmă cu 30 de ani pe acest loc o casă veche, acoperită ci şindrilă. În 1896 această proprietate a fost cumpărată de către Covriga Andrei Nicolaevici, care demolează vechea casă şi construieşte în locul ei o casă de raport în două nivele – parter şi etaj.

Arhitectura este eclectică în baza neoclasicismului.

Este o casă construită într-un nivel, ridicată pe un plan unghiular, cu o aripă orientată în adâncul sectorului, ridicată pe un demisol înalt, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii. Intrările în apartamente sunt din partea curţii interioare, unde se accede printr-un gang carosabil.

Faţada principală este simetrică, cu şapte axe, toate goluri de intrare, cu excepţia parterului, unde în axa de simetrie se află golul porţii de intrare în curte, cu o configuraţie în segment de arc. Detaliile arhitectonice se rezumă la ancadramente cu bolţarul central evidenţiat, lesene, cornişe. Paramentul este tencuit neted.

Faţadă
Serghei Lazo, 13Serghei Lazo, 11