Alexei Şciusev, 97

Casă individuală

Alexei Şciusev, 97
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În luna octombrie 1872 secretarul gubernial Dumitru Derevenko a vândut consilierului de curte Petru Venţkovsky un lot de pământ viran, aflat pe str. Leova, alături de cumpărător. La mijlocul anilor 70 pe acest loc a fost ridicată o clădire din piatră într-un etaj, în care se afla un apartament, alcătuită din cinci odăi, cu 10 ferestre. Autorul proiectului, se presupune, este arhitectul municipal A.I. Bernardazzi. În 1940 proprietară este atestată Tatiana Vigura.

Este o casă construită într-un nivel, ridicată pe un plan unghiular, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii. Un perete longitudinal împarte spaţiul interior în două părţi egale, fiecare divizată în odăi, legate în anfiladă circulară.

Faţada asimetrică, cu şase axe compoziţionale, dintre care cinci sunt goluri de ferestre şi una de uşă, amplasată lateral, spre stânga, într-un rezalit, încununat cu un fronton triunghiular. Intrarea era umbrită de o copertină cu console din fier forjat. Decoraţia plastică este în stil eclectic, cu detalii ale stilului neoclassic, cu colţurile clădirii mărginite de pilaştri. Ferestrele aveau ancadramente, aşezate pe o plită comună de pervaz. În anii 90 arhitectura a fost modificată spre o simplitizare a deceraţiei plastice şi a fost ridicat al doilea etaj.

Faţadă
Alexei Şciusev, 99Alexei Şciusev, 96 A,B