Alexei Şciusev, 73

Casă individuală

Alexei Şciusev, 73
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei. A fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea.

În anul 1903 casa era proprietatea nobilei Elena Ivanovna Erhan. S-a păstrat o descriere sumară din 1915: "Proprietatea imobiliară măsoară 300 stânjeni pătraţi, cu o locuinţă alcătuită din trei camere cu 6 ferestre, construit dintr-un etaj, din piatră. Casa, alcătuită dintr-un etaj, construită din material divers, în care se află trei apartamente, în total 10 camere şi 16 ferestre. O atenansă într-un etaj, construit din material divers, cu două apartamente, constă din 7 odăi şi 8 ferestre."

A fost un complex de clădiri, din care a rămas numai atenansa. Este o casă construită într-un nivel, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii. Faţada este asimetrică, are trei axe, dintre care două ferestre şi o uşă, amplasată lateral, într-un rezalit. Intrarea este evidenţiată printr-un atic curb. Casa principală a fost demolată şi înlocuită cu o casă cu două etaje.

Faţadă
Alexei Şciusev, 74Alexei Şciusev, 72