Alexei Şciusev, 72

Casa din fondul construit istoric

Alexei Şciusev, 72
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Primele ştiri documentare privitor la proprietatea imobiliară de pe strada Sciusev datează din 1868, când aparţinea Olgăi Brodsky, soţie de subcolonel în rezervă. În continuare casa va schimba des proprietarii, până când a fost cumpărată de nobila Nadeşda Palesskaia Şepillo. S-a păstrat o descriere sumară a clădirii din 1915: "Casă de piatră, într-un etaj, din partea curţii ridicată pe un demisol, destinat serviciilor, constă din şase odăi".

A fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea după un proiect model, numit "şapte stânjeni".

Este o casă construită, rezultată din comasarea a două imobile, cu particularităţi arhitecturale diferite. Este într-un nivel, cu faţada alungită aliniată liniei roşii a străzii. Faţada este asimetrică, cu nouă ferestre şi o intrare, amplasată lateral, care conduce într-o galeriae. Intrarea este evidenţiată printr-un rezalit din lesene, acoperite semicilindric, se pare, de provenienţă târzie. Ancadramentele ferestrelor se deosebesc prin detalii, la casa mai timpurie, aflată spre stânga, sunt neoclasice, la dreapta – cu influenţe artizanale.

Faţadă
Alexei Şciusev, 73Alexei Şciusev, 71