Alexei Şciusev, 61

Casă individuală

Alexei Şciusev, 61
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În decembrie 1868 Irina Jumirova a achiziţionat de la licitaţia publică, organizată de Duma orăşenească, o casă veche din lampaci cu alte construcţii anexe, aflate pe str. Leova, 47 (adresa veche). În 1892 această proprietate a fost achiziţionată de către scriitorul belorus Alexandr Nichiforovici Şimanovsky, care demolează vechile construcţii şi construieşte o casă într-un etaj.

Este o casă construită într-un nivel, ridicată pe un demisol înalt, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii. Faţada este asimetrică, cu cinci axe compoziţionale, dintre care patru sunt goluri de ferestre şi una de uşă (astupată cu zidărie), amplasată lateral, spre dreapta, într-un rezalit, unde se afla poarta de acces în curte. Paramentul este tencuit neted, pe fundalul căruia se evidenţiază ancadramentele simple ale ferestrelor şi lesenele de la colţul clădirii, care face corp comun cu friza şi cornişa casei. Rezalitul întrării este evidenţiat printr-un fronton triunghiular.


Alexei Şciusev, 62 A,B,V,DAlexei Şciusev, 58