Alexei Şciusev, 29

Casă de raport

Alexei Şciusev, 29
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Casa a aparţinut lui Alexei Maidancenko. S-a păstrat o descriere sumară a casei din 1915. "O casă construită într-un etaj, construită din material divers, în care se află şase apartamente: în primul şi în al doilea – câte trei odăi, în al treilea, al patrulea şi în al cincilea – cate două odăi şi în al şaselea – o odaie". În 1940 proprietar era Volf Hasilev.

Este un complex alcătuit din două case, construite la sfârşitul secolului al XIX-lea. arhitectura este în stil eclectic cu elemente ale stilului neoclasic.

Sunt ridicate într-un parter, pe un soclu înalt, cu faţadele aliniate la linia roşie a străzii. Faţadele au compoziţii asimetrice, cu uşile de intrare evidenţiate prin rezalite, amplasate spre poarta de acces, aflată între ele.

Literul A. Are patru axe, trei de ferestre şi una de uşă, aflată într-o logie cu trepte interioare. Peretele are un parapet plin, cu nişe, din care făcea parte aticul în consolă a portalului de intrare. Ferestrele au ancadramente în partea superioară.

Literul B. Este o clădire, construită pe un plan unghiular, alungit în adâncul sectorului, cu faţada îngustă construită pe linia roşie. Este soluţionată simetric, cu trei axe, două de ferestre (una înlocuită cu o uşă) şi una a uşii de intrare, plasată central (înlocuită cu fereastră). Partea superioară a pereţilor are o friză, netedă, dominată de un atic, care era susţinut lateral de grilaje metalice (dispărute). Ferestrele au ancadramente cu bolţarul central alungit.

Faţadă
Alexei Şciusev, 30Alexei Şciusev, 27