Alexei Şciusev, 12

Casă individuală

Alexei Şciusev, 12
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Casa aflată pe strada Leova, 10 (adresa veche), în 1900 a fost cumpărată de către Pelagheia Moskviceva. S-a păstrat o descriere sumară din acest an: "Casa este din piatră, într-un etaj, acoperit cu olane, cu trei odăi, cu podeaua din lemn". În 1940 era o ambulatorie particulară a medicului Pavel Litvac.

Arhitectura casei este în stil neoclasic, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea. Arhitectura casei este în stil neoclasic. Este o casă construită într-un nivel, pe un plan rectangular, cu faţada aliniată liniei roşii a străzii. Faţada principală este asimetrică, cu patru axe compoziţionale, dintre care trei sunt goluri de ferestre, şi una a uşii de intrare, amplasată lateral, spre stânga. Colţurile casei şi rezalitul intrării sunt mărginite de pilaştri, care susţin o friză cu decor din meandre, şi o cornişă, deasupra căreia se află un atic din zidărie plină. Ferestrele fără ancadramente se sprijină pe o plintă comună, soluţionată ca un soclu şi pentru pilaştri. Uşa intrării este umbrită de o copertină alungită din tablă de fier, susţinută de console din fier forjat.


Alexei Şciusev, 16 (colţ str. Bulgară)Alexei Şciusev, 10