Alexei Şciusev, 10

Casă individuală

Alexei Şciusev, 10
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei. Casa a fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea după un proiect-model.

Până în 1895 proprietar era Haim Vaismann, căruia îi aparţinea în conformitate cu vechimea proprietăţii, adică ocupată mai mult de 30 de ani înainte. S-a păstrat descrierea casei din acelaşi an:" O casă într-u etaj, construit din piatră, acoperit cu olane, cu patru odăi şi o bucătărie, dinspre curte are un coridor cu geamuri, sub casă – un beci cu boltă pentru 16 butoaie".

Proprietate imobiliară constituită din două case de locuit, construite într-un etaj pe linia roşie a străzii.

Literul A. Arhitectura casei era în stil neoclasic. Faţada este simetrică, cu trei axe compoziţionale, toate goluri de ferestre. Decoraţia plastică este austeră, ferestre cu ancadramente cu muluri clasice, cu cornişe rectilinii, centrul fiind evidenţiat de o arhivoltă. Peretele este dominat de fronton rezultat din acoperişul în două pante a clădirii, casă fiind construită cu faţada îngustă la stradă.

Arhitectura casei a suferit modificări malefice: frontonul a fost înlocuit cu un pinion în trepte, o fereastră a fost prefăcută în uşă de intrare, ancadramentele au fost înlocuite cu altele de factură eclectică, similare casei liter B al aceleiaşi proprietăţi imobiliare.

Faţadă
Alexei Şciusev, 12Alexei Şciusev, 5 (colţ str. Tighina)