Alexei Şciusev, 101

Casă individuală

Alexei Şciusev, 101; Vedere generalăAlexei Şciusev, 101; Fragment
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

În luna februarie a anului 1858 văduva Maria Zamfirova a vândut locuitorului Odesei Condrat Fenea o casă, construită după un plan confirmat de gubernatorul Basarabiei Averin, în luna iunie 1834. Proprietatea imobiliară se afla la colţul străzilor Leova şi Buiucani. În luna iunie 1891 această proprietate este cumpărată de negustorul din Chişiău August Şlihenmeer, care demolează vechile construcţii şi ridică două case din piatră, cazarme construite special pentru dislocarea coloanei nr.6 de geniu.

Este un complex din trei clădiri, construite perimetral parcelei, de la colţul cartierului mărginit de străzile Şciusev şi Maria Cibotari. Arhitectura imobilelor este identică, soluţionată în spirit eclectic cu detalii neoclasice. Faţadele alungite, construite într-un nivel, aliniate liniei roşii ale străzilor, au lesene la colţuri, friză, cornişă din muluri, ancadramente cu cornişe şi panouri cu nişe la ferestre, intrările fiind evidenţiate prin atice rectangulare din zidărie plină.


Alexei Şciusev, 102Alexei Şciusev, 99