Puşkin, 14 A,B,C

Casă de raport cu prăvălie sau atelier şi pasaj comun

Puşkin, 14 A,B,C; Liter APuşkin, 14 A,B,C; Liter BPuşkin, 14 A,B,C; Liter C
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Primele informaţii documentare datează din 1843 când aparţinea nobilului Fedor Gavrilovici Petraşevsky. În 1858 a fost cumpărată de Eleonora Grazuni, soţie de căpitan, care în 1872 a construit o casă la colţul cartierului, ridicat pe un demisol, şi în 1895 un corp de casă orientat cu faţada spre strada Puşkin. În 1903 această proprietate imobiliară, consta dintr-o casă, un corp secundar de casă şi alte anexe a fost achiziţionată de către Lavrentii Lukianovici Kovalciuk, unde în 1912 a fost construită o dependinţă în care se afla o fabrică de salamuri. Casa orientată spre stradă era compusă din patru odăi şi o bucătărie, iar dependinţa din curte – trei odăi şi o bucătărie. În 1903 proprietar era Lavrentii Kovalciuk.

Literul A. Este o casă, construită într-un parter, rectangulară în plan cu faţada îngustă aliniată liniei roşii a străzii. Arhitectura este în sil eclectic, cu detalii din arsenalul clasicist. Faţada este simetrică, cu un rezalit central, prin care are loc intrarea de onoare în casă, mărginită de doi piloni, care continuă în aticul de o formă complexă, elementul central al parapetului din grilaje de fier (nu s-a păstrat). Cinci axe compoziţionale, dintre care patru sunt ferestre rectangulare şi o intrare amplasată central. Ferestrele au cornişe triunghiulare, care fac corp comun cu ancadramentele ferestrelor simple din plintă.

Literul B. Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangulară, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii. Faţada avea o compoziţie asimetrică, alcătuită din şapte axe, toate goluri de ferestre, cea laterală fiind înlocuită de o uşă deintrare cu partea superioară în arc în plin cintru. Arhitectura faţadei a fost modificată prin aplicare unui etaj cu acoperiş în pantă.

Literul C. Este o clădire alcătuită dintr-un parter şi un etaj, cu planul rectangular, amplasată în adâncul curţii. Etajul are o galerie mărginită din grilaj de fier, de unde are loc intrarea în încăperi.

Faţadă
Puşkin, 16 A,B,CPuşkin, 12 (colţ str. M. Kogălniceanu)