Puşkin, 12 (colţ str. M. Kogălniceanu)

Casă individuală

Puşkin, 12 (colţ str. M. Kogălniceanu)
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

Primele informaţii documentare datează din 1843 când aparţinea secretarului de colegiu Pancratii Dromaşko. În 1859 a fost cumpărată de Eleonora Grazuni, soţie de căpitan, care în 1872 a construit o casă la colţul cartierului, ridicată pe un demisol, şi în 1895 un corp de casă orientat cu faţada spre strada Puşkin. În 1904 în această casă a locuit soţia generalului Samohvalov.

Este o clădire construită la colţul cartierului, ridicată pe un plan rectangular, într-un parter, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor. Faţadele sunt inegale ca compoziţie şi gabarite. Faţada orientată spre strada A.S. Puşkin, are o compoziţie asimetrică, cu opt axe, dintre care şapte sunt goluri de ferestre şi una al uşii de intrare (actualmente astupată), amplasată în rezalitul lateral. Faţada laterală era compusă din patru axe, toate goluri de ferestre, dintre care una a fost astupată iar alta – a fost înlocuită cu o uşă. Detaliile arhitectonice au fost modificate: au dispărut ancadramentele originale, cornişa şi lesenele de la colţurile clădirii au fost simplificate, a apărut acoperişul înalt, dotat cu ferestre ale mansardei. Soclul înalt, care di partea căderii reliefului este utiliza ca un demisol, a fost căptuşit cu piatră de Cosăuţi, tăiate în plite.

Faţadă
Puşkin, 14 A,B,CPuşkin, 11 A,B (colţ str. Şciusev)