Petru Rareş, 36

Casă de raport

Casă individuală (denumire din Registru)
Demolat
Petru Rareş, 36
Monument de arhitectură de valoare locală, inclus în Registrul de monumente de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei. Datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Este o clădire, construită în două etaje, amplasată la colţul cartierului, format la intersecţia străzilor Petru Rareş şi Pruncul, cu alinierea la liniile roşii ale străzilor. Planul este trapezoidal, format în conformitate cu situaţia urbanistică. Structura casei a fost modificată în mai multe rânduri, accesul principal, din spre strada Pruncul, fiind construit. Azi accesul în apartamente are loc din partea curţii interioare. La primul nivel, care are aspectul unui demisol, intrarea este în coborâre, iar la apartamentele de la etaj, – printr-o galerie de lemn, cu intrarea în urcare pe trepte.

Decoraţia plastică este modestă, concepută iniţial în spiritul stilului neoclasic. La colţuri şi la rezalitul fostei intrări sunt modelate lesene. Faţadele principale sunt în ritm de metru, cu goluri de ferestre simple, fără ancadramente, cu cornişa sub forma plintei.

Faţadă
Petru Rareş, 37Petru Rareş, 35 A,B