Nicolae Iorga, 14

Vilă urbană

Nicolae Iorga, 14
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În anul 1852 soţia secretarului gubernial Feodosia Iacovlevna Koşubsky a cumpărat un lot viran de pământ urban. În 1857 această proprietate imobiliară a fost cumpărată de către Ocipovici Volohov, care între anii 1882 şi 1884 a construit o casă din piatră. În 1884 casa este vândută lui Afanasie Kocear. Proprietatea ajunge în mânele lui Gr.Nazarov, de la care în 1903 este cumpărată de Maria Egorovna Donico-Iordăchescu. Casa din piatră, cu gard din piatră este amanetată în 1908 pentru 15 000 ruble şi în 1911 este scoasă la licitaţie. În continuare casa este proprietatea privată a medicului D.A. Carra, ordinator al secţiei chirurgicale. Avea 6 odăi la parter, 2 la subsol, 2 intrări, 1 bucătărie, verandă, pivniţă.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangular, aliniat la linia roşie a străzii. Arhitectura este în stil eclectic cu reminiscenţe neoclasice. Are o structură planimetrică confortabilă , anunţând stilul modern. Intrarea are loc printr-un tambur închis, instalat la cota trotuarului, de unde scări interioare conduc la nivelul parterului. Locul centra era ocupat de salonul, dotat cu un bovindou, de unde se putea ieşi pe verandă şi în grădină. Planimetria este modificată prin ajustarea la exigenţele reşedinţei FMI.

Faţada este în zidărie aparentă, cu pietrele aşezate în asize cu alternarea a două nuanţe. Are opt axe, dintre care şapte sunt ferestre şi una o uşă, amplasată spre stânga. Ferestrele sunt în arc în plin cintru, conturate de arhivolte cu alternarea după nuanţă a bolţarilor. Partea superioară a pereţilor are o friză, cu ferestre orizontale pentru aerarea podului. Intrarea este accentuată prin două ferestre îngemănate, conturate cu cărămidă roşie. Faţada principală are o compoziţie asimetrică, cu o retragere de la linia roşie a părţii stângi, izolată de stradă printr-un gard din fier forjat cu un design artistic.

Faţadă
Nicolae Iorga, 15 ANicolae Iorga, 12 (colţ M. Kogălniceanu)