Mitropolit Dosoftei, 122 (colţ str. S. Lazo)

Conac urban

Mitropolit Dosoftei, 122 (colţ str. S. Lazo)
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei. Datează din jumătatea a doua a secolului al XIX-lea, construit în stil neoclasic. Proprietarul originar nu este cunoscut, în 1940 aparţinea lui Efrus Isac.

Clădirea ocupă parcela de la colţul cartierului de la intersecţia cu strada Serghei Lazo, aliniată la liniile de roşu a străzilor. Faţada orientată spre strada Mitropolit Dosoftei are o compoziţie simetrică cu şase axe de goluri de ferestre, cu un rezalit central plat. Faţada orientată spre strada Serghei Lazo are o compoziţie asimetrică cu cinci axe, patru goluri de ferestre şi un gol de uşă, amplasat lateral, scos în evidenţă de un portic. Porticul intrării cu două coloane ale ordinului ionic, este încununat cu un fronton în semicerc, se remarcă printr-o eleganţă şi o perfecţiune a formelor ordinului clasic.

Clădirea a suferit unele modificări legate de utilizarea în scopuri comerciale: un gol de fereastră a fost lărgit pentru o intrare din exterior şi paramentul a fost acoperit cu o tencuială din ciment cu imitarea unor bosage la soclu. Detaliile porticului, sunt o mărturie profesionalismului, se pare, au fost instalate în timpul ultimei reparaţii.

Faţadă
Mitropolit Dosoftei, 124Mitropolit Dosoftei, 120