Mitropolit Dosoftei, 118

Casă cu apartamente de raport

Mitropolit Dosoftei, 118
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. Datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. În 1940 aparţinea familiei Golifeld.

Este o clădire cu două etaje, construită pe un plan în formă de careu, cu faţada alungită aliniată şa linia roşie a străzii Mitropolit Dosoftei. La faţada posterioară se afla o galerie cu stâlpi cu secţiune pătrată.

Faţada principală are o compoziţie simetrică, cu 14 goluri la etaj, şi 13 la parter, dintre care în axa de simetrie se află poarta intrării în curte sub forma unui pasaj carosabil. Deasupra se află două goluri de uşi, cu ieşire la un balcon comun. Axa de simetrie este evidenţiată şi printr-un atic curbiliniu cu blazonul familiei, flancat de imaginea a doi lei înaripaţi. Părţile laterale ale faţadei sunt prezintă două rezalite, soluţia arhitecturală a cărora diferă de restul faţadei – golurile de uşi, şi la parter, cu intrare direct din stradă, şi la etaj, unde este ieşirea la câte un balcon, sunt în arc în plin cintru.

Paramentul este din tencuit neted, pe fundalul căruia se profilează detaliile în stil neoclasic, modelate din mortar. Peretele de la parter este în bosaje orizontale, ancadramentele din muluri simple, la etaj dominate de cornişe plate.

Faţadă
Mitropolit Dosoftei, 120Mitropolit Dosoftei, 114