Mihai Kogălniceanu, 54

Casă individuală

Mihai Kogălniceanu, 54
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei. A fost construit la începutul secolului al XX-lea.

În contractul de cumpărare-vânzare din 1895, nobila Sofia Larionovna Taranovskaia, a vândut nobilului Vavila Nichitovici Vaşchevici o casă de piatră într-un etaj, cu beci, pe care le-a obţinut din vechime, adică cca 30 de ani în urmă. Casa era alcătuită din patru camere, dintre care două erau orientate spre stradă, iar altele două, împreună cu bucătăria – spre curte.

Este o casă de locuit, construită într-un etaj, alungită de-a lungul liniei roşii a străzii M. Kogălniceanu. Faţada principală este asimetrică, cu nouă axe compoziţionale, opt de ferestre (una sacrificată pentru o uşă) şi una a uşii pentru intrarea, principală, amplasată în rezalitul lateral, spre stânga clădirii. Decoraţia plastică este din arsenalul arhitecturii eclectice: pilaştri cu bosaje orizontale la rezalit şi colţurile clădirii, ancadramente cu cornişe la ferestre.

Faţadă
Mihai Kogălniceanu, 58 BMihai Kogălniceanu, 52