Mihai Kogălniceanu, 39

Edificiu pentru funcţii sociale arendat pentru "Şcoala Belle Arts"

Mihai Kogălniceanu, 39; Liter AMihai Kogălniceanu, 39; Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Este o clădire cu funcţii sociale, ridicată în două niveluri cu un demisil, pe un plan alungit de-a lungul liniei roşii a străzii. A fost construită la începutul secolului al XX-lea, cu arhitectura în stil modern. Din 1919 aici s-a aflat şcoala de desen, din 1921 – Societatea basarabeană de arte, din 1926 Şcoala "Belle Arts".

Clasele se află de o parte şi alta a unui culoar central. Circulaţia dintre etaje are loc pe o scară cu trepte şi paliere cu parapete pline din beton.

Faţada principală are o compoziţie simetrică, susţinută de rezalitele laterale şi de rezalitul intrării centrale, toate dominate de pinioane triunghiulare, conturate de arcuri oarbe. Partea centrală a edificiului conţine o stilizare a unui portic cu patru lesene, încununat cu un fronton triunghiular. Ferestrele edificiului sunt largi, cu ancadramente care includ frontoane triunghiulare stilizate. Faţada postrerioară are paramentul din zidărie aparentă, din piatră făţuită, din care sunt executate şi bolţarii ferestrelor rectangulare, ce prezintă un contrast cu soluţia faţadei principale.


Mihai Kogălniceanu, 40Mihai Kogălniceanu, 36