Mihai Eminescu, 53

Casă cu două apartamente de raport

Mihai Eminescu, 53
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Primele informaţii despre această proprietate imobiliară datează din 1866, când Maria Miziviri a dăruit fiicei sale Cleopatra Canboli parcela de pământ, vecină cu proprietatea sa, construită cu clădiri vechi. În 1871 Cleopatra Canboli a cumpărat de la vecinul său V. Grossman un al sector, viran, alipindu-l la proprietatea sa. Demolează vechile clădiri şi construieşte între anii 1871–1891 o casă din piatră cu opt camere. În anii 30 ai secolului al XX-lea, arhitectura casei este refăcută în spiritul stilului modern.

Casa are un plan unghiular, aliniată cu latura lungă la linia roşie a străzii, Este constituită dintr-un parter, ridicat pe un subsol înalt. Faţada are o compoziţie simetrică, cu şase axe, patru goluri de ferestre şi două intrări, amplasate lateral, care conduc în două apartamente. Intrările sunt amplasate lateral cu o retragere de la linia faţadei, în goluri în arc în plin cintru, o particularitate a combinării stilului modern cu cel neoromânesc. Particularităţi specifice esteticii anilor 30 ai secolului al XX-lea sunt geometria riguroasă al formelor, lipsa decorului plastic şi puritatea suprafeţelor rectilinii ale pereţilor, străpunse de vitralii mari cu plinurile dintre ele înguste, dominate de linii compoziţionale orizontale.

Faţadă
Mihai Eminescu, 54Mihai Eminescu, 52