Mihai Eminescu, 33

Vilă urbană

Mihai Eminescu, 33
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

A fost construită în 1936. Proprietar în 1940 a fost atestat doctorul Volf Cervinschy, în 1946 vinde casa medicului Ţukerman I.A.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, construit cu o mică retragere de la linia roşie a străzii, de care este izolată printr-un gard decorativ din grilaje metalice. Arhitectura şi structura casei corespund stilului modern românesc, toată arhitectonica fiind soluţionată în corespundere cu exigenţele stilului.

Casa este concepută pentru două apartamente, amplasate etajat, fiecare cu intrări separate: câte o intrare prin faţada principală, grupate în grup, şi secundară - prin faţada laterală. La apartamentul de la etaj conduce o scară de onoare, aflată în casa scării - un volum separat, pătrat în plan, dispus cu o retragere de la linia faţadei, evidenţiat prin patru ferestre înguste şi alungite. Intrarea secundară la etaj are loc printr-o scară în melc, aflată în spatele primei.

Odăile sunt grupate în jurul unui salon central cu ieşire spre un culoar central, şi în acelaşi timp, izolate de bucătărie şi dependinţele sanitare, grupate de partea opusă a culoarului. Confortul era susţinut şi de prezenţa spaţiilor deschise – câte o terasă la parter şi etaj (construită perimetral cu pereţi) şi un balcon alungit la etaj.

Etajarea casei în două niveluri este subliniată în tratarea faţadei, unde ferestrele formează registre orizontale, detaşate de registrele opace intermediare şi de volumul casei scării. Ferestrele sunt alungite pe orizontală, unite prin cornişe adânci şi plite de pervaz comune, cu plinurile dintre ferestre tratate într-o compoziţie integră graţie facturii folosite, contrastante cu pereţii tencuiţi neted, de culoarea naturală a cimentului. La această casă este respectat procedeul renumit al stilului – concentrarea ferestrelor faţadelor vecine la colţul dintre ele, ce conduce la dematerializarea colţului. Casa are un acoperiş orizontal, care subliniază dominarea elementelor orizontale în compoziţia faţadelor.

Faţadă
Mihai Eminescu, 34Mihai Eminescu, 32