Galbenă, 3

Casă individuală

Galbenă, 3
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

A fost construit la începutul secolului al XX-lea, proprietar în 1940 a fost atestat familia Obadă.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangular, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii. Arhitectura şi structura casei corespund stilului modern românesc, influenţată de structura casei populare şi stilul constructivist. Lateral holului central, care străbate casa, se află odăile, bucătăria şi dependinţele sanitare, cu o intrare secundară din curte.

Faţada este are patru axe, trei de ferestre şi un gol de uşă, amplasat central-lateral, spre stânga. Accesul în casă are loc printr-un portal mărginit de doi piloni, continuând vertical în aticul din parapetul clădirii, mărginit de două tumbe, forme similare amplasate la colţurile clădirii, deasupra lesenelor alungite. Paramentul este aparent, din piatră tăiată, cu porţiuni din lespezi poligonale, creându-se impresia unei zidării ciclopice, pe fundalul cărora se evidenţiază detaliile arhitectonice cioplite: ancadramentele ferestrelor rectangulare, cornişa evazată cu denticule, striurile verticale de pe pilonii intrării în casă.

Faţadă
Galbenă, 5Galbenă, 2