Columna, 108

Clădire cu funcţii publice

Casă individuală (denumire din Registru)
Columna, 108
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei. Proprietatea imobiliară in 1881 aparţinea sucursalei din Chişinău a Băncii de conturi din Odesa, care, probabil, la începutul secolului al XX-lea au construit sediul acestei bănci, utilizat în acest scop până în 1940 de către Banca Clerului Ortodox, construit în stil eclectic cu elemente neoclasice. A suferit în timpul războiului, fiind refăcută în 1948.

Clădirea este aliniată la linia roşie a străzii, construită într-un etaj, ridicată pe un demisol. Planul casei corespunde unei instituţii publice, construite după un plan prestabilit. Demisolul spre curtea interioară, în partea căderii de relief, devine parter, având acelaşi plan ca nivelul superior.

Intrarea principală în imobil era din partea actualului bulevard Columna, amplasată asimetric, de unde printr-un tambur cu trepte, se accedea direct în sala de operaţii bancare. Un culoar longitudinal servea de legătură între sala de operaţiuni bancare cu birourile angajaţilor. Faţada, cu şase axe, cinci de ferestre şi unul de uşă. Ferestrele sunt rectangulare, cu ancadramente simple, în care se evidenţiază plita pervazului.

Faţadă
Columna, 110 (colţ str. Bănulescu-Bodoni)Columna, 106 A,B,C