Cojocarilor, 14

Casă individuală

Cojocarilor, 14
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

Este o clădire construită pe un demisol înalt, amplasată la colţul cartierului, la confluenţa străzilor Cojocarilor şi Titu Maiorescu. Clădirea a apărut după redresarea structurii urbane din această parte a oraşului Chişinău conform planului din 1834, cu arhitectura faţadelor în stil clasic.

Are un plan ajustat la amplasarea la colţul cartierului, pe unde avea loc intrarea într-o unitate comercială (terasa din faţa intrării este de provenienţă târzie). Intrarea în casă este din partea curţii interioare. Faţada principală avea şase axe, goluri de ferestre, una este astupată, faţada laterală are trei axe, toate ferestre. Ferestrele sunt rectangulare, cu ancadramente simple, dominate de cornişe orizontale. Pereţii sunt finisaţi cu o cornişă, care include denticule în stil neoclasic. Clădirea a pierdut decoraţia plastică iniţială, înlocuită cu o tencuială cu factură aspră.

Faţadă
Cojocarilor, 16Cojocarilor, 13