Cojocarilor, 13

Casă individuală

Cojocarilor, 13
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

Clădirea a fost reconstruită de mai multe ori, structura actuală datează de la mijlocul secolului al XIX-lea (datarea cu sfârşitul secolului al XIX-lea este contestată). În 1903 era proprietatea lui Bodiev.

Este o clădire cu planul dreptunghiular, aliniat la linia roşie a străzii, ridicată în două niveluri – demisol şi parter construite în perioade istorice diferite. Partea inferioară a fost construită după redresarea străzii conform proiectului din 1834, cu intrarea dinspre stradă (azi construită). Spaţiul interior al clădirii iniţiale, după construcţia nivelului superior, era utilizat în scop artizanal sau unitate comercială. Partea superioară este o casă de locuit, cu şapte axe de ferestre, rectangulare, fără ancadramente, cu intrarea din partea curţii interioare. Planimetria şi decoraţia plastică au fost modificate în ultimii ani. Formează un front comun cu imobilul vecin din dreapta.

Faţadă
Cojocarilor, 14Cojocarilor, 9