Bucureşti, 25 (colţ str. Bulgară)

Casă individuală

Bucureşti, 25 (colţ str. Bulgară)
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

În luna mai 1865 secretarul de colegiu Dumitru Bularda a vândut Dariei Leontieva, văduvă de colonel, o casă, la colţul străzilor Podolie şi Bulgară. În 1940 proprietar era Finkel Rozenberg.

A fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea, după un proiect model, numit "şase stânjeni".

Clădirea este într-un etaj, amplasată la colţul clădirii, cu laturile alungite la liniile roşii ale străzilor. Iniţial intrarea era de pe strada Bulgară.

Compoziţia faţadei orientate spre strada Bucureşti este asimetrică, cu şase axe de goluri, dintre care cinci sunt de ferestre şi unul de intrare, construit mai târziu. Porticul intrării, încununat cu un atic curb, flancat de două tumbe laterale, în continuarea pilonilor cu ancadramentele ferestrelor, cu cornişe complexe, – toate în stil modern, au apărut la o reparaţie ulterioară. Pereţii sunt finisaţi în partea superioară cu o cornişă din muluri, care corespunde arhitecturii iniţiale. Faţada laterală are o compoziţie simetrică, cu intrarea amplasată în centru (astupată).

Faţadă
Bucureşti, 30Bucureşti, 23