Bucureşti, 23

Casă individuală

Bucureşti, 23
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

Primele informaţii documentare sunt din 1883, când proprietar era Atanasii Casso. În continuare casa a trecut de la un proprietar la altul, în 1917 aflându-se în proprietatea negustorului Moisei Fukelmann. S-a păstrat descrierea casei din 1917 "Casă într-un parter, cu pereţii din piatră, cu cinci odăi". În anii celui de al doilea război mondial casa a fost deteriorată.

Este o casă alungită de-a lungul liniei roşii a străzii, ridicată într-un parter, pe un plan rectangular. Paramentul este tencuit, cu imitaţia unor rosturi de bosaje orizontale, pe fundalul cărora se evidenţiază decoraţia plastică specifică stilului eclectic cu reminiscenţe neoclasice – brâe plinte şi ancadramente. Faţada avea o compoziţie asimetrică, cu nouă goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat lateral, spre stânga. Ferestrele, sprijinite pe un brâu comun, au ancadramente simple, alcătuite din plinte, cu bolţarii centrali evidenţiaţi.

În urma privatizării clădirii, golul iniţial al uşii de intrare a fost astupat cu zidărie, iar o fereastră – sacrificată pentru un gol de intrare.

Faţadă
Bucureşti, 25 (colţ str. Bulgară)Bucureşti, 21