Bucureşti, 21

Casă individuală

Bucureşti, 21
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

Casa a fost construită în anii 70 ai secolului al XIX-lea de către Mihail Ulanov. S-a păstrat proiectul, planul şi secţiunile acestei construcţii, care în ultimul timp şi-a recăpătat aspectul iniţial.

Este o clădire, construită pe un plan unghiular, alcătuite din două volume, unul într-un etaj, orientat în adâncul parcelei, şi altul, în două etaje, cu faţada aliniată liniei roşii a străzii. Faţada principală are o compoziţie simetrică, dar cu soluţia parterului şi etajului diferită, cauza fiind construcţia lor în timp diferit. Parterul are patru goluri de ferestre, etajul – două, de dimensiuni mult mai mari. Parterul este lipsit de elemente de decoraţie plastică, la etaj – are ancadramente cu canotaţii moderniste.

Paramentul a rămas tencuit doar la etaj, mărginit de două lesene. Parterul este căptuşit cu lamele din piatră de Cosăuţi, intervenţii ce datează din ultimii ani, când s-a introdus în compoziţia sa şi o uşă de intrare în unitatea comercială de la parter. Acoperişul este în două pante. Intrarea la etaj are loc pe o scară exterioară din partea curţii interioare.


Bucureşti, 23Bucureşti, 17