Bucureşti, 17

Casă de raport

Casă individuală (denumire din Registru)
Bucureşti, 17
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

Primele informaţii documentare sunt din 1885, când proprietară era Eidlea Dobraia. S-a păstrat descrierea casei, alcătuită de V.N. Ţâganko: «Casă într-un parter, cu pereţii din piatră, mortar de var, acoperişul din fier, podeaua de lemn, tavanele tencuite, sobele din cărămidă, suprafaţa 115 stânjeni pătraţi».

Este o casă alcătuită dintr-un parter, ridicată pe un plan unghiular, cu latura lungă aliniată la linia roşie a străzii. Casa are 10 axe de goluri, dintre care 8 de ferestre şi două de uşi (una astupată), amplasate lateral.

Ferestrele au ancadramente simple din plintă, diviziunea interioară este scoasă în evidenţă de lesene. Intrările au loc prin porticuri angajate, cu piloni, care susţin frontoane triunghiulare. Detaliile de arhitectură sunt neoclasice, ce permite datarea acestuia cu mijlocul secolului al XIX-lea.

În componenţa casei intra poarta de acces cu canaturile din metal, decoraţia plastică a feroneriei fiind în spiritul modernului.

Faţadă
Bucureşti, 21Bucureşti, 16 A,B