Bucureşti, 16 A,B

Casă individuală

Bucureşti, 16 A,B; Liter ABucureşti, 16 A,B; Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Primele informaţii documentare sunt din 1853, când proprietară era Elena Ivaşkova, alcătuită dintr-o casă de lampaci şi dependinţe. În 1866 această proprietate a fost achiziţionată de către diaconul Atanasie Cemerinov, care demolează construcţiile vechi şi ridică pe locul lor o casă nouă din piatră.

Sunt două case, alcătuite dintr-un parter, aliniate la linia roşie a străzii construite în timp diferit.

Literul A. Este o casă cu cinci axe de goluri, dintre care patru de ferestre şi o uşă amplasată central, în axa de simetrie. Arhitectura este în stil eclectic cu detalii neoclasice. Ancadramentele ferestrelor sunt plinte, cu evidenţierea bolţarului central, susţinut de volute alunite laterale. În partea superioară a pereţilor, în friza despărţită printr-un plintă, se află o imitaţie de goluri de răsuflare a podului. Intrarea, care are loc printr-un portic angajat din piloni, trataţi sub forma pilaştrilor, cu suprafaţa decorată cu caneluri, este încununată de un atic, inclus cândva într-un parapet din grilaj de metal (dispărut), de la care a rău rămas doar tumbele laterale.

Literul B. În partea dreaptă se află un corp de casă cu planul alungit în adâncimea parcelei, construit într-un singur parter. Faţada este în trei axe, două de ferestre şi o intrare, sub forma unui portic angajat, alcătuit din doi piloni cu suprafeţele în bosaje orizontale. Prin uşă se intra într-o galerie laterală, de unde avea loc accesul în odăi. Decoraţia plastică datează de la începutul secolului al XX-lea, când au fost adăugate elemente noi: un atic rectangular deasupra porţiunii casei şi un fronton curbliniu deasupra uşii de intrare.

În componenţa casei intra o poartă de acces, azi înlocuită cu una simplă.

Faţadă
Bucureşti, 17Bucureşti, 15