Bucureşti, 108

Casă cu apartamente de raport

Casă individuală (denumire din Registru)
Bucureşti, 108
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

A fost construită la începutul secolului al XX-lea. A aparţinut Magdalenei Fedorovna Polonsky, văduva colonel. Descrierea din 1915: "Casa din piatră, într-un etaj, în care erau şapte camere şi o bucătărie, cu şase ferestre orientate spre stradă şi şase spre curte".

Este un complex din două clădiri, ridicate într-un parter, pe un plan rectangular, cu faţada principală construite pe linia roşie a străzii.

Faţadele principale aveau o soluţie arhitecturală identică. Compoziţia este simetrică, alcătuită din şapte axe, dintre care şase sunt de goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat central. Ferestrele sunt rectangulare, cu ancadramente simple în formă de plintă, cu partea superioară dotată cu un panou care atinge friza superioară a pereţilor.

Intrarea are loc printr-un portic angajat, mărginit de piloni, care susţin un fronton triunghiular. Detaliile arhitectonice ale faţadei principale sunt din arsenalul stilului eclectic cu reminiscenţe clasice. Colţurile clădirii sunt evidenţiate prin lesene. Paramentul faţadei este neted cu detalii modelate din mortar.

Faţadă
Bucureşti, 117 A,BBucureşti, 106 A (colţ str. S. Lazo)