Bernardazzi, 64

Casă individuală

Bernardazzi, 64
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Casa a aparţinut lui Karetnikov Mihail Nichitici. S-a păstrat o descriere a stării din 1915 "Casă din piatră, într-un etaj, ridicat pe un demisol, care include 2 apartamente, fiecare a 7 odăi cu 7 ferestre".

Casa datează de la începutul secolului al XX-lea, construită în stil eclectic cu influenţa modernului.

Este ridicată într-un parter, pe un soclu înalt, construită pe un plan unghiular, cu aripa lungă aliniată la linia roşie a străzii. Faţada principală are o compoziţie asimetrică, cu cinci axe, dintre care patru sunt goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat lateral spre dreapta, unde se afla poarta de acces în curte. Colţurile clădirii şi intrarea sunt evidenţiate cu pilaştri ai ordinului doric, cu fusul cu caneluri, ferestrele, unite prin plita de pervaz cu panouri de desupt, au ancadramente numai în partea superioară. Casei i s-a aplicat modificări într-un gust suburban: panouri la soclu, o intrare cu baluştri şi un acoperiş înalt din ţiglă cu panta repede.


Bernardazzi, 69Bernardazzi, 63