Bernardazzi, 63

Casă de raport

Casă individuală (denumire din Registru)
Bernardazzi, 63
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Primele date documentare referitor la proprietatea imobiliară sunt din 1900. Aparţinea pe atunci asesorului de colegiu Spiridon Alecsandrovici Boguş. S-a păstrat o descriere sumară a casei din 1915: "Casă din piatră, într-un etaj, acoperit cu fier, include patru încăperi, bucătărie şi WC, orientat cu faţada spre stradă, şi alte două odăi, cu comodităţi, orientate spre curte, sub aceiaşi acoperiş".

Este o casă de dimensiuni modeste, ridicată într-un parter, pe un plan unghiular, aliniată cu latura scurtă liniei roşie a străzii, cu aripa lungă – orientată în adâncul parcelei. Faţada are o compoziţie asimetrică, cu patru axe, trei goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat asimetric, într-un rezalit lateral, spre stânga, unde se afla intrarea în curte. Rezalitul intrării era dominat de un fronton triunghiular şi de două perechi de console, care rămase de la o copertină dispărută. Decoraţia plastică se rezumă la ancadramente în jurul ferestrelor, grupate într-o unică compoziţie prin unirea plitelor de pervaz şi conturarea în partea superioară printr-o friză. Peretele este separat de soclu printr-un cordon de forma plintei.

În ultimul timp i s-a adăugat o mansardă, în care scop a fost demontat frontonul şi au fost simplificate detaliile arhitectonice.


Bernardazzi, 64Bernardazzi, 62