Bernardazzi, 62

Casă individuală

Bernardazzi, 62
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Casa, construită la începutul secolului al XX-lea, a aparţinut lui Berenştein Gherasim Gherasim. S-a păstrat o descriere succintă pentru starea din 1915: "Casă din piatră, într-un etaj, include 6 odă, şi 5 ferestre., orientat cu faţada spre stradă".

Imobilul este ridicat într-un parter, construit pe un plan unghiular, aliniat cu aripa lungă la linia roşie a străzii. Accesul în casă are loc direct din stradă, printr-un antreu, de unde se intră în camere aflate din trei părţi ale acestuia. Faţada opusă cele principale, conţine o terasă cu stâlpi, de unde se intră în aripa scurtă, orientată spre curte, unde se află bucătăria şi dependinţele.

Faţada principală este în zidărie aparentă, din piatră făţuită din care sunt cioplite şi detaliile decorului arhitectural, realizat în stil eclectic, cu nuanţe de modern. Paramentul faţadei, este despărţit de soclu, realizat din piatră spartă cu fracţia aspră şi rostirile adâncite, printr-un cordon sub forma unei plinte. Ferestrele au ancadramente simple, cu evidenţierea bolţarilor centrali. Partea superioară peretelui, cu o friză cu goluri rectangulare îngemănate pentru aerisire a podului, este finisată printr-o cornişă cu muluri clasice. Intrarea este umbrită de o copertină din fier, sprijinită de console din fier forjat.

În componenţa casei intră şi poarta de acces cu tăblii din tablă de fier cu o friză şi coronament din fier forja cu design artistic.

Faţadă
Bernardazzi, 63Bernardazzi, 61