Bernardazzi, 60

Casă individuală

Bernardazzi, 60
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

S-a păstrat descrierea casei după starea din 1877: "Casă într-un etaj, acoperit cu ţiglă, cu o lungime de 5 stânjeni, şi lăţime de 4 stângeni 1 arşin, înaltă de 2 stângeni, care include 4 odăi, şi o tindă. Bucătăria este din piatră, alipită din exterior. Sub casă se află o pivniţă boltită din piatră. În această pivniţă încăpeau 16 butoaie mari de vin". Casa aparţinuse Soltan Ilievna Gane, născută Helbet.

Proprietatea imobiliară se afla la colţul cartierului mărginit de străzile A. Bernardazzi şi V. Alexandri. Din fostul complex locativ s-a păstrat doar un imobil. Este un corp de casă secundată, ridicată într-un parter, alungită de-a lungul străzii, aliniată la linia roşie. Faţada are o compoziţie asimetrică, cu patru axe, trei goluri de ferestre i unul de uşă, amplasat lateral, spre dreapta, unde se afla poarta de acces în curte. Decoraţia plastică: ancadramente în jurul ferestrelor sub forma de plintă, intrarea şi colţurile faţadei evidenţiate de lesene cu câmpul adâncit, specifice eclecticii.


Bernardazzi, 61Bernardazzi, 59