Bernardazzi, 59

Casă individuală

Bernardazzi, 59
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

Proprietatea imobiliară datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. Primul proprietar atestat documentar este Nicolai Ivanovici Tarasevici, de la care în anul 1893 a fost cumpărată de către Bonifatievici Ianovsky. În aprilie 1895 acesta a vândut-o nobilei Elene Alexandrovne Derojinsky. Din descrierea casei, se ştie că era o casă într-un parter, ridicată din piatră, amplasată la colţul cartierului de la intersecţia străzilor Bernardazzi şi Alexandri. Casa consta din 7 camere.

Casa a fost construită pe un plan unghiular, ocupă o poziţie de la colţ, cu două faţade principale. Planimetria este caracteristică pentru I jumătate a secolului al XIX-lea – odăile sunt legate în anfiladă, cu un perete longitudinal capital. Intrarea principală era din partea străzii Bernardazzi, şi un secundară din partea curţii interioare. Faţadele sunt asimetrice, decoraţia plastică rezumată la ancadramente simple, parapet din piatră.

Faţadă
Bernardazzi, 60Bernardazzi, 56