Anatol Corobceanu, 22

Casă individuală

Anatol Corobceanu, 22
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Primele informaţii documentare datează din 1903, când aparţinea Nadejdei Pâşnenko, iar din 1915 – lui Fedor Ivanovici Lazarkevici şi fiului său Vasile Fedorovici. Descrierea din 1915: "Casă de locuit, din piatră, într-un parter, constă dintr-un parter, în care se află patru odăi, 7 ferestre." În 1940 proprietară era Olga Kirilov.

Este o casă construită într-un parter, aliniată cu faţada principală liniei roşii a străzii, orientată cu latura lungă în adâncul lotului. În anii Î90 ai secolului al XX-lea a fost construită în partea dreaptă o clădire nouă, cu aspectul inspirat din arhitectura istorică, cu intenţia de a forma un complex cu clădirea veche după tipicul "casă de raport cu gang carosabil".

Faţada clădirii originale este asimetrică, alcătuită din cinci axe, toate goluri de ferestre divizate în două porţiuni printr-un rezalit care conţine trei ferestre , dominat de un parapet din piatră. Arhitectura casei este în stil eclectic, cu detalii din arsenalul neoclasic, cu intervenţii recente în gustul artei populare.

Faţadă
Anatol Corobceanu, 24–26 (colţ str. P. Movilă)Anatol Corobceanu, 19