Anatol Corobceanu, 19

Casă individuală

Anatol Corobceanu, 19
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În 1880, lotul viran, cumpărat de Ivan Stepanovici Dobromirov, între 1880–1890 a fost construită o casă de locuit. Descrierea din 1915: "Casă de locuit, din piatră, într-un etaj, alcătuit din cinci odăi, 8 ferestre". În 1940 proprietar era atestat Ţalic Pavlovici.

Este o casă construită într-un parter, aliniată cu faţada principală liniei roşii a străzii. Faţada are o compoziţie simetrică, alcătuită din cinci axe, patru goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat central. Arhitectura casei urmează rigoriile stilului rus, răspândit la începutul secolului al XX-lea. Paramentul casei este în zidărie aparentă, cu detalile arhitectonice cioplite. Casa ese ridicată pe un soclu înalt, despărţit de pereţi printr-un cordon. Lateral colţurile faţadei sunt întărite vizual prin lesene, care continuă în parapetul casei sub forma de tumne. Parapetul era alcătuit din două tumbe laterale, şi frontonul triunghiular, ridicat deasupra accesului în casă, unite printr-un grilaj de fier (dispărut). Sub cornişă se află un rând de zimţi decorativi, sub plita de pervaz, comună pentru două ferestre – denticuli. Buiandrugii ferestrelor sunt din bolţari în pană. Ancadramentele ferestrelor sunt plinte simple.

Faţadă
Anatol Corobceanu, 22Anatol Corobceanu, 17