Alexei Mateevici, 84

Casă individuală

Alexei Mateevici, 84
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În noiembrie 1896 căpitanul Constantin Romanov a achiziţionat un teren viran de pământ, aflat la colţul străzii Mateevici şi Sfatul Ţării, unde peste un an, în 1897 a construit o casă alcătuită dintr-un parter, orientată cu faţada principală spre strada Mateevici. Colţul străzii era ocupat de o grădină. În anii 90 ai secolului al XX-lea, casei i s-a adăugat o anexă, care a completat colţul parcelei, format d străzile Mateevici şi Sfatul Ţării.

Casa are un plan patrulater, construită pe linia roşie a străzii Mateevici. Planimetria bazată pe schema casei populare, are o grupare funcţională a odăilor, legate printr-un culoar, cu ieşire în curtea din spatele casei. Din caua căderii de relief, faţada posterioară are două niveluri, cu amenajarea unei mansarde sub acoperiş. Faţada, construită în stil eclectic, cu reminiscenţe clasiciste şi influenţa modernului, este simetrică, cu cinci axe, dintre care sunt goluri de ferestre şi una de uşă, amplasată în centru. Intrarea are loc printr-un rezalit, încununat cu un atic. Paramentul este din zidărie aspră, cu detalii din piatră făţuită. Partea superioară a pereţilor este tratată ca o friză, cu includerea golurilor rectangulare pentru aerisirea podului.

Faţadă
Alexei Mateevici, 85Alexei Mateevici, 82