Alexei Mateevici, 82

Vilă urbană

Demolat
Alexei Mateevici, 82
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. Datează din anii 30 i secolului al XX-lea (datarea de la începutul secolului al XX-lea este contestată).

Vila este o casă amplasată cu o mică retragere de la linia străzii, constă dintr-un parter, cu o mansardă orientată spre grădină, ascunsă sun un acoperiş în două pante. Casa are un plan specific locuinţelor de la cumpăna secolelor XIX-XX, cu faţada principală soluţionată în spiritul arhitecturii modernului interbelic. Compoziţia planimetrică este asimetrică, cu amplasarea laterală a intrării, cu anfilada odăilor orientate spre stradă, şi cu gruparea confortabilă, a camerelor de locuit şi a dependinţelor lângă intrarea de serviciu, dinspre grădină, unde se află şi o terasă deschisă.

Faţada principală are o compoziţie asimetrică, cu patru axe, dintre care trei sunt goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat lateral, spre stânga, printr-o loggie adâncă, în care se află treptele. Decoraţia plastică obişnuită lipseşte, efectul artistic fiind obţinut din contrastul dintre friza alungită, conturată cu factură aspră, orientată orizontal, şi spaţiile dintre ferestre, cu striuri verticale, precum şi dintre golurile ferestrelor mari şi suprafeţele plane tencuite. În disonanţă cu arhitectura clădirii este evidenţierea laterală a logiei intrării printr-o consolă cu reminiscenţe clasice.


Alexei Mateevici, 84Alexei Mateevici, 80